GERINCTORNA a rugalmasságért és fiatalságért

GERINCTORNA A RUGALMASSÁGÉRT ÉS A FIATALSÁGÉRT

A gerincbetegség igazi népbetegség. A felnőtt lakosság mintegy 80%-a élete során garantáltan találkozik valamilyen fájdalommal a nyaka-háta-dereka táján. Adódik ez abból, hogy egyre többet ülünk a TV, a számítógép mellett, és egyre kevesebbet mozgunk, sétálunk. Ez a fájdalom sokszor akadályozza a mindennapi életvitelünket is.

Pedig nem kellene ennek törvényszerűen így lennie. Ha nem akarjuk, hogy rendszeresen gyógyszert kelljen szedni, vagy netán a radikális műtéti beavatkozást kelljen elvégezni, jobb, ha már megelőzésként is rendszeresen végzünk gerinctornát.

A gerincbetegségek kezelésének egyik legkönnyebben, szinte bárhol végezhető módja a speciális gerinctorna. A gerinctorna segíti a gerinc épségének fenntartását, tehát nemcsak a gerincbántalmak kezelésének, hanem azok megelőzésének fontos eszköze.

A gerinc mozgatásában közvetlenül vagy közvetetten szinte valamennyi törzsizom részt vesz, ezért a torna során ezek erősítése, nyújtása a legfőbb cél. Ezzel nemcsak megelőzhetők a későbbi fájdalmas elváltozások, hanem testünk ruganyosabb, lesz, hosszabb ideig megőrzi fiatalságát.

A gerincgimnasztika egy célirányos edzésprogram,  mely prevenciós jellegéből adódóan a gerincproblémák megelőzésére, az egészség megőrzésére szolgál. A népesség jelentős hányada rendszeres derék és hátfájdalmakkal küszködik. Nem is olyan régen ezek a problémák többnyire
az idősebb embereket érintette,de manapság sajnos az egészen fiatalok, sportolók is szenvednek ettől.

Az ízületkímélő tréning során elsősorban a civilizációs ártalmak okozta gerincproblémákat tudjuk kivédeni.

Az említett gerincpanaszok okai lehetnek születési rendellenességből adódó egyoldalú terhelés, az izomegyensúly felbomlása, stressz, pszichikai bántalmak, nem megfelelő fekhely, mozgásszegény, ülő életmód, a túlsúly, a szalagrendszer strukturális elváltozásai.